Santorini, sommeren 2010

Endnu en sommerrejse er foretaget og de udsendte, Jesper & undertegnede har i år gjort grækerne aldeles opmærksomme på nørderne fra det kolde nord 😉

Efter en kort transport tid ankom vi til Santorini Airport i stegende varmt vejr, og velankommet til hotellet, og efter en hurtig recognisering på hotellet gik vi til informationsmøde hos rejsearrangøren, Apollo.
Kvaliteten af hvad rejsearrangøren tilbyder er åbenbart meget forskellig fra destination til destination. I dette tilfælde blev vi mødt af en guide som dels startede mødet før tid, og dels havde tilrettelagt mødet på et uhensigtsmæssigt sted på hotellet.
Det skulle vise sig ved denne lejlighed, og ved senere kontakter til denne guide, at der blev givet mangelfulde og vildledende oplysninger lige så vel som, at guidens interesse for gæsterne kunne ligge på et meget lille sted.
Det kan ikke anbefales at rejse med Apollo på denne destination!

Hotellet var fint, og specielt vores værelse var kæmpe-stort, ca. 25 m2.
Stedet pænt anlagt og vedligeholdt, samt venlig betjening.
Etiblisamentet lå med få meters afstand ned til hav og strand, men havde også flere store pools hvor man kunne slænge sig med kolde drinks 😉
Vi blev hurtigt kendte af hotellets personale, for som det normalt er kutyme at gæsten kan sætte et ”No disturb’ skilt på døren, fandtes sådanne slet ikke på hotellet. Ergo måtte vi selv lave et.
Se mappen ‘Hotellet’

Øen er meget lille og egentlige byer findes ikke, kun landsbyer hvoraf hovedbyen, Fira er den største. Der er stort set kun een hovedvej der forbinder landsbyerne til hinanden, men for at komme rundt og ikke mindst se noget, kræver det at man skaffer sig et køretøj af en eller anden slags.
Vi valgte at leje en ATV’er, 50 kb som vi kørte rundt på. På denne måde kom vi omkring og så mange interessante ting.
I byen Fira er en svævebane placeret som fører op fra kysten og til toppen. På sin vej opad havde man åbenbart bygget en for høj mur, så desværre kunne vognene ikke passere, så hvad var mere nærliggende end at slå hul i muren så vognene kunne køre uhindret frem og tilbage. Smart!
Se mappen ‘Byliv og Kymco + Cabelcar’

Da øen oprindelig er en vulkanø kan man med fordel dykke og se et flot scenarie af vulkanbjergsider i forskudte niveauer.
Vi hyrede en instruktør som skulle dykke med os. Det første dyk havde vi i Egypten i 2005 og det forløb ganske positivt.
For at komme ud til dykker stedet skulle vi først sejle i en gummispeedbåd. Vi var vel en 10-12 personer hvoraf kun Jesper og jeg skulle dykke. De andre skulle snorkle i et lidt andet område.
Sejladsen var særdeles voldsom, og der var ikke rigtigt noget man ku’ holde fast i, så det gjaldt om at hænge sig fast i hvad som helst. Det resulterede i, at man brugte en masse arm og benkræfter på ikke at falde overbord, så da vi endelig blev sat af, rystede hele kroppen af udmattelse.
Vi havde i forvejen fået genopfrisket teorien og gennemgået sikkerhedsreglerne inden vi tog afsted, men de skulle igen gennemgås i vandet.
Som noget nyt ifht dykningen i Egypten gennemgik vi hvordan luftaggregatet skulle tages ud og ind i munden på 3m vand. Det var noget grænseoverskridende at skulle åbne munden og proppe aggregatet ind, men det gik ok. Det var lidt vildt at tænke på at denne procedure ikke blev gennemgået i Egypten – sæt man havde mistet aggregatet eller havde fået hoste og ikke anede hvordan man skulle få det ind igen på 10m dybde!

Vi skulle tage alt udstyret på i vand, og det var bestemt ikke let for bunden var fyldt af store og små våde sten så man skvattede rundt mens man forsøgte at få blybælte, finner og maske til at sidde.
Nå, endeligt kom det hele på plads og vi dykkede ned til 12 m. Fisk var der ikke mange af men til gengæld var der flotte vulkanbjergvægge.
Et fantastisk skue og stilheden enorm!
Man svømmer rundt og er gæst i et fremmed element og kan kun beskue herlighederne uden at skulle tage beslutning om noget som helst.
Vi bestod de to første dele i åben hav-dykning og fik stemplet vores certifikater.
Se mappen ‘Dykning’

Der blev også tid og mulighed for at ride på æsler op ad de stejle bjergsider som rejser sig 300 m stejlt op fra kysten. Mit æsel var et særdeles væver et og som overhalede alle de andre – at jeg så fik skrabet knæene op ad mur-siderne, tænkte det stakkels dyr nok ikke på, for stææærkt sku’ det jo gå!
Se mappen ‘Lastdyr’

I det hele taget er øen meget spændende og har en dramatisk natur, flotte farver og stemningen er meget afslappet.

Øen i facts – kort fortalt:
Størrelse: 90 km2, hovedøen dog på 73 km2.
Til sammenligning er Bornholm på 588 km2.

Oprindeligt var Santorini rund men for ca. 3600 år siden eksploderede hele inderøen i et gigantisk vulkanudbrud som kunne høres helt oppe i Nordnorge. Den tsunami det medførte havde en højde på 220 m og skød en fart af 350 km/t og nåede således Kreta i løbet af 30 min.
Til sammenligning havde den tsunami der bl.a. ramte Thailand for nogle år siden, kun en sølle maxhøjde af 20 m!
Santorini og andre øer blev dækket af et 60m lag aske, det ved man fordi nogle forskere har fundet olivengrene, og har kunnet datere disse.
Den inderste del der eksploderede sank derpå i havet på 800m dybde men toppen af vulkanen nu er dukket op igen og man kan færdes på den.
Sporene efter dette kæmpe brag er meget iøjfaldende. Overalt ser man lava og stenarter i flotte farver.
Se mappen ‘Vulkanen’

Byen Oia ligger på nordvest spidsen af øen Tirassia og har ca 300 indbyg. Byen er kendt for sine flotte solnedgange.
Byen Perissa er beliggende på Santorinis sydøstlige kyst. Byen ligger ca 10 km øst for hovedbyen Fira.
Se mappen ‘Rejseplan’

Efter 14 dage med sol og sjove oplevelser sluttes logbogen.